Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.
Kubek Na Jogurt z Mechanicznie Recyklingowanego PS
Kubek Na Jogurt z Mechanicznie Recyklingowanego PS
INEOS Styrolution ogłosił wprowadzenie pierwszego kubka na jogurt w supermarkecie zawierającego mechanicznie recyklingowany polistyren o jakości umożliwiającej kontakt z żywnością
INEOS Styrolution, światowy lider w dziedzinie tworzyw styrenowych, ogłosił pomyślne zakończenie pierwszego projektu z mechanicznie recyklingowanym polistyrenem w kubku na jogurt. To przełomowe osiągnięcie było możliwe dzięki współpracy wielu partnerów w całym łańcuchu wartości.
Proces mechanicznego recyklingu polistyrenu odbywa się w wielu etapach, od sortowania (głębokie sortowanie NIR, w tym rozpoznawanie obiektów), przez mycie na gorąco i sortowanie płatków, po filtrację w stanie stopionym i peletyzację.
Kluczowym elementem procesu jest „superczysty proces” INEOS Styrolution, który został zarejestrowany jako nowa technologia zgodnie z rozporządzeniem UE 2022/1616. Dzięki temu procesowi INEOS Styrolution uzyskuje recyklaty o jakości nadającej się do kontaktu z żywnością, które wcześniej były znane tylko z recyklatów butelek PET.
Materiał z recyklingu oferuje takie same właściwości fizyczne jak konwencjonalnie produkowany polistyren, co umożliwia idealne rozwiązanie w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym. Przeprowadzono intensywne kontrole jakości zarówno materiału, jak i kubków. Ponadto, do oceny tej nowej technologii przez EFSA wymagane są szczegółowe analizy. Ponadto ślad środowiskowy materiału z recyklingu jest znacznie mniejszy niż w przypadku materiału produkowanego konwencjonalnie.
Pierwszy test konsumencki dotyczący akceptacji kubka zawierającego recyklat i koloru kubka został przeprowadzony wiosną 2024 r. we współpracy z Unternehmensgruppe Theo Müller, jednym z wiodących niemieckich producentów produktów mleczarskich. Kilkaset kubków na jogurt wykonanych z przetworzonego polistyrenu zostało napełnionych i zaoferowanych wolontariuszom w stołówce INEOS w celu oceny innowacji. Nie tylko 90% testerów wskazało, że kupią produkt, ale również podzielili się opinią, że kubek z recyklingu może wyglądać inaczej niż te produkowane konwencjonalnie. Na przykład kolor inny niż dzisiejsza zwykła biel byłby całkowicie akceptowalny.
Nowa technologia została zaprezentowana na „Dresdner Verpackungstage”[1] (5–6 grudnia 2024 r.) przez Lenę Lembach, Senior Packaging Development, Unternehmensgruppe Theo Müller, i dr Franka Eisenträgera, ECO & Market Development Manager, INEOS Styrolution.
Dr Frank Eisenträger mówi: „Polistyren trafił do ligi mistrzów materiałów pochodzących z recyklingu mających kontakt z żywnością. Umożliwi producentom spełnienie nowych wymagań nowej dyrektywy UE PPWR w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych”.
Lena Lembach stwierdza: „To kamień milowy na naszej wspólnej drodze do doskonałej cyrkularności kubków polistyrenowych i spełnienia wymagań PPWR, a także naszych własnych celów w zakresie redukcji śladu CO2”.
Jogurty pojawią się na półkach supermarketów Lidl na początku przyszłego roku.