Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.
Słownik
ABS, Terpolimer Akrylonitryl / Butadien / Styren [ABS]
Otrzymywany w procesie polimeryzacji butadienu oraz kopolimeryzacji akrylonitrylu ze styrenem wraz z jednoczesnym szczepieniem powstałego kopolimeru na polibutadienie.
Tworzywo amorficzne. Duża udarność, twardość oraz odporność na zarysowania. Brak odporności na działanie światła i promieniowania UV. Dobre właściwości izolacyjne. Zadawalająca odporność na działanie ługów, rozcieńczonych kwasów, węglowodorów alifatycznych, olejów i tłuszczów. Nieodporny na działanie kwasów, estrów oraz ketonów.
ABS posiada szerokie okno przetwórcze (zakres parametrów, w szczególności profil temperaturowy). Przy wysokich wymaganiach estetycznych powierzchni wymagane suszenie materiału.
WTRYSKIWANIE
- Zalecany Czas Suszenia: 3-4 h
- Zalecana Temperatura Suszenia: 75-85 °C
- Dopuszczalna Zawartość Wilgoci Przy Przetwórstwie: < 0,10 %
- Temperatura Przetwórstwa: 190-260 °C
- Temperatura Formy: 40-80 °C
WYTŁACZANIE
- Temperatura Przetwórstwa: 210-240°C
- Zalecany zakres L/D (stosunek długości ślimaka do jego średnicy): 25-30
MOCNE STRONY
- Dobra odporność na uderzenie, również w niskich temperaturach
- Dobra odporność na zabrudzenia
- Dobra odporność zużyciowa
- Dobra stabilność wymiarowa (niska absorpcja wilgoci)
- Dobre właściwości izolacyjne
- Łatwość przetwarzania
- Możliwość galwanizacji, metalizowania, malowania, zgrzewania
- Wyższa sztywność i temperatura użytkowania niż gatunków standardowych
SŁABE STRONY
- Łatwość zarysowania powierzchni
- Palność
- Podatność na korozję naprężeniową
- Zła odporność na działanie czynników atmosferycznych
- Zła odporność na działanie rozpuszczalników (szczególnie związków aromatycznych, ketonów oraz estrów)